Οστεοπόρωση & yoga

contact img
1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Ένας άλλος τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης είναι η γυμναστική. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι ευεργετικά και σαφώς αναζωογονούν τον οργανισμό, ενώ το pilates και η yoga βοηθούν στη σωστή στάση του σώματος, επιμηκύνουν την αναπνοή και φέρνουν ευλυγισία και ευεξία.

Στη yoga έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε θέσεις (asanas) που ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις που συνδέονται με την οστεοπόρωση όπως αρθρίτιδες και ρευματοπάθειες.

Αναλυτικά:

  1. Όταν υπάρχει φλεγμονή του συνδετικού ιστού και μυϊκός ρευματισμός, μπορούν να γίνουν όλες οι θέσεις αρκεί να μην πονάει ο ασκούμενος. Θα πρέπει να είναι προσεχτικός ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται μια επίπονη κατάσταση.
  2. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι θέσεις, προσέχοντας ιδιαίτερα τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.
  3. Ότι αφορά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα υπάρχουν κάποιες θέσεις που είναι ωφέλιμες:
  • Ξαπλώστε ανάσκελα υποστηρίζοντας κορμό και λεκάνη με μαξιλάρια. Χέρια προς το κεφάλι. Ωμοπλάτες στη γη.

1

  • Καθίστε με σταυρωμένα τα πόδια (λεκάνη πάνω σε μαξιλάρια ή κουβέρτες). Ενώστε τις παλάμες πάνω από το κεφάλι και κάντε πρόσθια κάμψη του κορμού.
  • Καθίστε με τεντωμένα πόδια στη γη και διπλώστε τον κορμό σας πάνω από τους μηρούς. Υποστηρίξτε το κεφάλι σας με μαξιλάρια.

2

  • Adho Mukha Svanasana (Down-Dog) με υποστήριξη του κεφαλιού.

3

  • Ardha Halasana (με καρέκλα)

Αφήστε τους μηρούς πάνω στην καρέκλα. Υποστηρίξτε τις ωμοπλάτες με 1-2 κουβέρτες. Κρατήστε ίσιο τον κορμό σας. Αφήστε τα χέρια να κατευθυνθούν προς το κεφάλι.

4

* Όταν δεν υποφέρετε, μπορείτε να εξασκηθείτε σε όλες τις θέσεις.

  1. Όταν ο ασκούμενος έχει σπονδυλίτιδα είναι καλό όλες οι θέσεις που γίνονται στην ορθή στάση να πραγματοποιούνται με την υποστήριξη ενός τοίχου.

 

Ακόμα, βοηθούν πολύ  οι παρακάτω θέσεις:

Θέση ήρωα με πρόσθια κάμψη του κορμιού.

Γονατίστε κι αφήστε τη λεκάνη ανάμεσα στις φτέρνες. Εκτείνετε μπρος τον κορμό σας και τα χέρια, μακραίνοντας επίσης μπροστά τη μέση και το στέρνο σας. Αφήστε το μέτωπο στη γη. Μείνετε 20-30 δεύτερα.

5

Viparita Karani

Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια στον τοίχο. Υποστήριξε λεκάνη- ως μέση θωρακική. Χέρια προς το κεφάλι.

6

Στην περίπτωση αυχενικής σπονδυλίτιδας, η στήριξη στους ώμους (κεράκι) και το κεφάλι χρειάζεται επίβλεψη.

Καλό μάθημα!

Ρωσσοπούλου Αλεξάνδρα

Δασκάλα Μπαλέτου, σύγχρονου χορού, yoga και pilates, μετεκπαιδευθείσα στη Μ. Βρετανία

www.animastudio.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *