Ποιο άθλημα σου ταιριάζει στην παραλία;

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Η παραλία είναι συνώνυμο της ηρεμίας και της απόλυτης χαλάρωσης. Αν όμως σας έχουν περισσέψει αποθέματα ενέργειας από το χειμώνα και δεν θέλετε να περάσετε όλες τις διακοπές σας κάνοντας ηλιοθεραπεία ακίνητοι πάνω σε μία ξαπλώστρα, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινά σπορ που διασκεδάζουν και μας βοηθούν να χάσουμε θερμίδες.

 

Beachvolley για ένταση!

Το beach-volley είναι ένα ολοκληρωμένο, αλλά κουραστικό σπορ, καθότι απαιτεί καλά αντανακλαστικά, ξεσπάσματα, τρέξιμο και συνεχή άλματα, επιτρέποντας μόνο σύντομα διαλείμματα. Πραγματοποιείται κάτω από ακραίες συνθήκες: πάνω στη ζεστή άμμο, κάτω από τον καυτό ήλιο και μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την έντονη εφίδρωση. Ουσιαστικά, όσοι παίζουν beach-volley, αναγκάζονται να κάνουν διπλό κόπο για να κινηθούν: αυτό οφείλεται στην άμμο που απορροφάει ένα μεγάλο μέρος της απαραίτητης ώθησης για το τρέξιμο και τα άλματα.

  • Γι’ αυτό, χρειάζεται να δώσετε μεγάλη προσοχή στην άμμο όπου θα επιλέξετε να παίξετε: δεν θα πρέπει αν είναι πολύ ψιλή, αλλά ούτε και πολύ χοντρή, και κυρίως δεν θα πρέπει να έχει πέτρες για νααποφευχθούν οι τραυματισμοί. Πριν αρχίσετε τον αγώνα, φροντίστε να στρώσετε καλά το έδαφος, απομακρύνοντας τις πέτρες, πιθανά κομμάτια γυαλιού και επικίνδυνα αντικείμενα

Ποιοι μύες γυμνάζονται;

Το beach-volley ευνοεί τη μυϊκή ανάπτυξη με αρμονικό τρόπο, καθότι σφίγγει πόδια, πλάτη, θώρακα και κοιλιά.

  • Οι μύες των ποδιών γυμνάζονται περισσότερο, και πιο συγκεκριμένα οι τετρακέφαλοι των μηρών, οι γάμπες και οι γλουτιαίοι, που συσπώνται σε κάθε άλμα.
  • Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, της πάσας και του καρφώματος, καλούνται να ανταποκριθούν οι μύες των χεριών (δικέφαλοι και τρικέφαλοι) και των ώμων.
  • Τέλος, γυμνάζονται και οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί, που χρησιμεύουν για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του αθλητή μέσα στο γήπεδο, κυρίως μετά από ένα άλμα. Αυτοί είναι οι μύες που προφυλάσσουν τη σπονδυλική στήλη από πιθανά ατυχήματα.

Γιατί κάνει καλό;

Τα σωματικά οφέλη του beach-volley είναι πολλά.

  • Πρώτα από όλα, σας βοηθάει να αδυνατίσετε, παίζοντας. Μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού, μπορείτε να κάψετε από 500 έως 700 θερμίδες, χάρη στην έντονη εφίδρωση.
  • Ακόμα, βελτιώνει την οξυγόνωση όλων των οργάνων του σώματος, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Ενισχύει την εναρμόνιση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος χάρη στην έντονη σωματική προσπάθεια.
  • Ευνοεί τη σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά, χάρη στη δράση των ηλιακών ακτινών.
  • Βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεων, κυρίως στη εκτέλεση ορισμένων βασικών κινήσεων (όπως είναι το κάρφωμα και το σέρβις.
  • Μειώνει την ένταση που ασκείται στους συνδέσμους των μυών και των αρθρώσεων, καθότι παίζετε ξυπόλητοι πάνω στην άμμο.
  • Αυξάνει τις αντοχές του οργανισμού.
  • Βελτιώνει τα αντανακλαστικά και τη συγκέντρωση.

Ακόμα, υπάρχουν ψυχικά οφέλη:

  • Ευνοεί την κοινωνικοποίηση, καθότι πρόκειται για ομαδικό σπορ.
  • Διασκεδάζει, συνδυάζοντας όλες τις θετικές πλευρές των διακοπών: θάλασσα, ήλιος, παραλία.

Το beach vοlley είναι ένα ευχάριστο καλοκαιρινό άθλημα με πολλούς φαν. Δοκίμασέ το!

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Το beach volley είναι από τα πιο εύκολα αθλήματα από άποψη εξοπλισμού. Χρειάζεσαι μια μπάλα, φιλέ και γραμμές .Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτόν της παραλίας. Ένα αθλητικό μαγιό, ένα καπέλο και γυαλιά τα οποία θα σας προστατέψουν από τον ήλιο. Αν ο καιρός δεν είναι ζεστός, φορέστε ένα ισοθερμικό κολάν και ένα top.Χρειάζεσαι μια μπάλα, φιλέ και γραμμές είναι απαραίτητα!

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες;

Συγκεκριμένοι κανόνες υπάρχουν στα επίσημα τουρνουά, όπως ότι παίζεται με 2 άτομα του ίδιου φύλου, σε γήπεδο 8×8 και με συγκεκριμένο ύψος φιλέ για άντρες και γυναίκες. Διοργανώνονται όμως και ερασιτεχνικά τουρνουά με πιο χαλαρούς κανονισμούς, περισσότερους παίκτες ή διαφορετικού φύλου κ.τ.λ. Σκοπός του παιχνιδιού σε επαγγελματικό επίπεδο φυσικά είναι η νίκη, σε ερασιτεχνικό όμως είναι να χαρεί κανείς το παιχνίδι με τους φίλους του, γυμνάζοντας παράλληλα το σώμα του και αναπτύσσοντας δεξιότητες.Ο αγώνας τελειώνει στους 21 πόντους και  στα 2 νικηφόρα σετ .

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Το beach volley απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Από την ηλικία των 9 ετών τα παιδιά μπορούν να έχουν την πρώτη επαφή με τη μπάλα και την άμμο,  ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Αν η φυσική μας κατάσταση το επιτρέπει, μπορούμε να παίξουμε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πότε πρέπει να το αποφεύγω;

Τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν το άθλημα είναι αυτά που έχουν ευαισθησία στην ηλιακή έκθεση.

Τι πρέπει να προσέξω;
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον ήλιο, ελεγχόμενη έκθεση, προστασία με αντηλιακό και καπέλο και πολύ καλή ενυδάτωση γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλίασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

 

Χρυσοπούλου Σοφία

Γυμνάστρια – Προπονήτρια Πετοσφαίρισης

www.sofie.gr

11289594_10152892892901161_2029848446_n

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *