Υγιεινό και ασφαλές πικ-νικ!

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Η άνοιξη έφτασε και είναι η ιδανική περίοδος για εξορμήσεις στη φύση με την οικογένεια και τους φίλους για πικ-νικ. Τα παιδιά το λατρεύουν. Θα χρειαστείτε μόνο μερικές απλές συμβουλές. Οι καλύτερες επιλογές για τέτοιου είδους εξορμήσεις είναι φαγητό, που μεταφέρεται εύκολα και δεν χρειάζεται ψύξη για να μην χαλάσει.  Βέβαια, ένα ψυγειάκι πάντα είναι χρήσιμο για τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, αλλά και για να διατηρήσετε δροσερά τα ροφήματα, τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Οι κανόνες της ισορροπημένης διατροφής πρέπει να εφαρμόζονται όπως πάντα σε όλες τις περιστάσεις και σε όλα τα γεύματα. Ετοιμάζοντας το καλάθι σας πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι πρέπει να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες.

Τι μπορείτε να επιλέξετε:

  • Σάντουιτς:προτιμείστε το ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συνδυάστετε το με βραστή γαλοπούλα η οποία είναι χαμηλή σε λιπαρά. Για να το εμπλουτίσετε μπορείτε να του προσθέσετε αγγούρι ή μαρούλι για έξτρα φυτικές ίνες ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό θέλετε, και έτσι έχετε ό,τι χρειάζεστε για ένα υγιεινό, τονωτικό γεύμα, χωρίς πολλές θερμίδες (περίπου 140). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μουστάρδα για να δώσετε μια πιο πικάντικη νότα.
  • Σαλάτες: επιλέξτε λαχανικά εποχής και ετοιμάστε μια πλούσια σαλάτα, η οποία είναι πάντα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ενέργεια. Συνδυάστε την με κρουτόν ή κριθαρένια παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, σπόρους (π.χ. λιναρόσπορους, σισάμι, κ.α.), ακόμα και αποξηραμένα φρούτα. Ένα ωραίο ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο και λεμόνι ή βαλσάμικο θα απογειώσει τη γεύση της. Στη σελίδα μας θα βρείτε υγιεινές και νοστιμές συνταγές για σαλάτες.
  • Φρούτα: οι μπανάνες, τα κεράσια, οι φράουλες, τα μήλα είναι πολύ καλές επιλογές. Προτιμίστε πάντα φρούτα εποχής. Καλή επιλογή κυρίως για τα παιδιά, είναι και οι χυμοί φρούτων, πλούσιοι σε βιταμίνες και δροσιστικοί. Μπορείτε να πάρετε και χυμό συσκευασμένο που είναι πολύ πρακτικός στη μεταφορά, ο οποίος θα πρέπει να αναγράφει στη συσκευασία ”100% φυσικός χυμός χωρίς ζάχαρη” και όχι ”νέκταρ” ή «φρουτοποτό».
  • Μπίρα/κρασί: Μια παγωμένη μπίρα ή ένα ποτήρι δροσερό κρασί είναι ό,τι καλύτερο για μια τέτοια μέρα και μια καλή επιλογή καθώς δεν περιέχουν πολλές θερμίδες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά χρήσιμα για τον οργανισμό μας.
  • Σνακς :Αν έχετε σκοπό το πικ νικ σας να γίνει… ολοήμερη φιέστα, τότε οι μπάρες δημητριακών σίγουρα θα σας χρειαστούν, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Άλλες επιλογές σνακ είναι οι ξηροί καρποί (ωμοί και ανάλατοι), τα αποξηραμένα φρούτα, τα παστέλια με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, πολύσπορα κριτσίνια, κ.α. Αποφύγετε πατατάκια, γαριδάκια, κ.α..

 

Δώστε προσοχή στα φαγητά που περιέχουν αλλαντικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή σάλτσες με βάση τα αυγά όπως μαγιονέζα. Μεταφέρετέ τα με ασφάλεια μέσα σε φορητό ψυγειάκι με μόνωση και ειδικές παγοκύστες. Μην αφήνετε τα φαγητά να σταθούν κάτω από ζεστό ήλιο για περισσότερο από 1 ώρα. Μην καταναλώνετε τροφές που έχουν σταθεί εκτός ψυγείου για περισσότερο από 4 ώρες. Προσοχή, καθαρίστε καλά τα χέρια σας όταν τα φέρνετε σε επαφή με το φαγητό. Τέλος, μην διατηρήσετε ξανά σε ψυγείο, τρόφιμα που έχουν σταθεί έξω από αυτό για 4 ή παραπάνω ώρες.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση!

Η διαρκής έκθεση στον ήλιο αλλά και το παιχνίδι θα αυξήσουν τις ανάγκες για υγρά και ενυδάτωση. Προμηθευτείτε με άφθονο νερό. Μην επιλέγετε αναψυκτικά γιατί από μόνα τους προκαλούν περαιτέρω αφυδάτωση, ενώ έχετε την αίσθηση ότι σας ξεδιψάνε.

Τέλος ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία των ενηλίκων και των παιδιών και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί. Στη φύση, έχετε πάρα πολλές επιλογές. Έτσι, το πικνίκ μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα με ποδήλατα ή ένα γρήγορο περπάτημα ή ομαδικά παιχνίδια με μπάλα.

Και μη ξεχνάτε να διατηρείτε το χώρο που κατασκηνώνετε πάντα καθαρό.

Καλές, ασφαλείς και υγιεινές εξορμήσεις στη φύση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *