Πασχαλινές λιχουδιές… λίγη προσοχή!

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν και γύρω μας ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι διάφορες Πασχαλινές λιχουδιές. Χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί εκτός από το Πάσχα, πλησιάζουν και οι καλοκαιρινοί μήνες! Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με την ποσότητα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα μέτρο, χωρίς να φτάσετε στην υπερβολή.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις πιο γνωστές Πασχαλινές λιχουδιές:

  1. Τσουρέκι

Είναι πλούσιο σε θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη. Μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή για το πρωινό σας γεύμα.

1 φέτα  Τσουρέκι έχει 180-200 θερμίδες.

Tip: Επιλέξτε τσουρέκι απλό και όχι γεμιστό ή με επικάλυψη σοκολάτας και έτσι θα γλιτώσετε επιπλέον θερμίδες και λίπος.

  1. Κουλουράκια Βουτύρου ή Λαδιού

Είναι παραδοσιακά κουλουράκια που τα φτιάχνουν πολλές νοικοκυρές τις μέρες του Πάσχα. Αυτά που φτιάχνονται με βούτυρο, περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά (τα λεγόμενα κακά λιπαρά). Γι’ αυτό, ειδικά αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, καταναλώστε τα με μέτρο ή προτιμήστε καλύτερα τα κουλουράκια λαδιού που είναι πλουσιότερα σε μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ανάλογα με το είδος του λαδιού που επιλέγετε να βάλετε στη συνταγή. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν καλή επιλογή για το πρωινό σας γεύμα με κάποιο ρόφημα.

1 μέτριο κουλουράκι  περιέχει 100-120 θερμίδες

  1. Σοκολατένια Αυγά

Α) Σοκολάτα γάλακτος

Έχει περισσότερη χοληστερίνη από τη μαύρη σοκολάτα, αλλά περισσότερο ασβέστιο και λιγότερη καφεΐνη. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο δε διαφέρει ιδιαίτερα αλλά διαφέρει ή θρεπτική τους σύσταση.

1 σοκολατένιο αυγό με σοκολάτα γάλακτος των 100γρ έχει 540 θερμίδες

Β) Μαύρη σοκολάτα

Είναι πιο φτωχή σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά από τις σοκολάτες γάλακτος και πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχει λιγότερη χοληστερίνη, είναι πλούσια σε κάποιες βιταμίνες ( A, D, E, K) και περιέχει καλύτερη ποσότητα σιδήρου σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος.

1 σοκολατένιο αυγό με κουβερτούρα των 100γρ έχει 520 θερμίδες

  1. Κόκκινα Αυγά

Τα διάσημα κόκκινα αυγά του Πάσχα μπορείτε να τα καταναλώστε στο πρωινό σας. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά χρειάζεται μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη.

Όσοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας μπορούν να καταναλώνουν αυγό ακόμα και σε καθημερινή βάση, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη, συνιστάται να περιοριστεί η κατανάλωση αυγών, αν και τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν πως η χοληστερίνη του αυγού δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την χοληστερίνη του οργανισμού. Καλό είναι να τρώνε 2-3 την εβδομάδα (καλύτερα όχι όλα μαζί σε ένα γεύμα).

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 4-5 αυγά την εβδομάδα, πάντα στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής που τα καλύπτει σε πρωτεΐνες και μέσω άλλων τροφών, όπως το τα ψάρια, τα πουλερικά και το κρέας.

1 Αυγό μετρίου μεγέθους έχει 80 θερμίδες

  1. Μαγειρίτσα

Η παραδοσιακή αυτή σούπα περιέχει εντόσθια, συκωταριά, κρεμμύδι, ρύζι-αστράκι, αυγά & ελαιόλαδο ή βούτυρο. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα αφού εκτός από θερμίδες είναι και μία σούπα με μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη λόγω των εντοσθίων και της συκωταριάς. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και λόγω της ώρας που την καταναλώνουμε και φυσικά σε όσους νήστευαν μιας και μπορεί να προκαλέσει πολλές γαστρεντερικές και στομαχικές διαταραχές.

Μια μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει 500-600 θερμίδες.

Tip: Μπορείτε να την κάνετε πιο ελαφριά μειώνοντας τους κρόκους αυγών που προσθέτετε και αποφεύγοντας να τσιγαρίσετε τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια. Επίσης αποφύγετε να προσθέσετε βούτυρο και προτιμήστε το ελαιόλαδο.

  1. Κατσίκι/Αρνί

Την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το καθιερωμένο έθιμο σουβλίσματος. Ανάλογα με το μέρος και τις προτιμήσεις του καθενός, η σούβλα θα έχει είτε αρνάκι, είτε κατσικάκι. Αν υπάρχουν και τα δύο και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρνί ή κατσίκι, η καλύτερη επιλογή είναι φυσικά το κατσίκι με λιγότερες θερμίδες και λίπος.

Τα 100γρ. αρνιού δίνουν περίπου 350-370 θερμίδες

Τα 100γρ κατσικιού δίνουν περίπου 180-200 θερμίδες

Tip: Επιλέξτε ένα κομμάτι από το μηρό χωρίς πέτσα, για να γλιτώσετε θερμίδες και λίπος.

  1. Κοκορέτσι

Για πολλούς αποτελεί έναν εκλεκτό μεζέ και πολύ το έχουν στις σούβλες δίπλα από το αρνάκι ή το κατσικάκι. Δοκιμάστε το αλλά με μέτρο αφού είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερίνη.

1 μερίδα κοκορέτσι έχει 250-270 θερμίδες

Το μόνο που χρειάζεται είναι μέτρο και θέληση και την επόμενη μέρα να γυρίσουμε στις καθημερινές σωστές διατροφικές μας συνήθειες!

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *