Συμβουλές για ασφαλή άσκηση σε κρύο περιβάλλον

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Καθώς βαδίζουμε προς την καρδιά του χειμώνα και θέλουμε τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη για να ζεστάνει ο καιρός καλό είναι να επισημάνουμε κάποια πράγματα για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της άσκησης ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα αφήναμε την ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού μας με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση σε κρύο περιβάλλον όταν λαμβάνονται προφυλάξεις όχι απλά δεν ενέχει κινδύνους αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Φανταστείτε ότι στον Καναδά και σε πολλές βόρειες χώρες της Ευρώπης τα πάρκα είναι γεμάτα  πρωί-βράδυ με κόσμο και πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι τα πιο σημαντικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψην είναι τα εξής:

Αρχικά βγαίνουμε στο κρύο κατάλληλα ενδεδυμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει φοράμε ότι βρούμε μπροστά μας. Δύο-τρεις στρώσεις ρούχων τα οποία αφήνουν το δέρμα να αναπνέει είναι κατάλληλα, άνετα το πιο βασικό και όχι περιοριστικά στην κίνηση, κολάν και εσωθερμικά είναι προτιμότερα όπως και ρούχα τα οποία δεν απορροφούν τον ιδρώτα ώστε να μην παγώσετε.

Πολύ σημαντικό είναι να μην αφήσουμε απροστάτευτα σημεία του δέρματος και ειδικά στα άκρα, πρόσωπο, αυτιά καθώς και λαιμό. Πρώτον γιατί έτσι επιταχύνεται η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που ρίχνει την απόδοση του οργανισμού και δεύτερον γιατί η επαφή ψυχρού αέρα με το λαιμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή. Έτσι γάντια, κασκόλ που καλύπτει καλά το λαιμό, καλές κάλτσες κρίνονται απαραίτητα.

Η νευρομυική λειτουργία διαταράσσεται στις χαμηλές θερμοκρασίες οπότε πρέπει συνέχεια να τονώνουμε τον οργανισμό μας. Πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της άσκησης είναι σημαντικό να ενυδατώνεται ο οργανισμός είτε με ενεργειακά ποτά είτε με νερό.  Σε χαμηλές θερμοκρασίες έχει αποδειχθεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα γλυκογόνου λόγω του ότι καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του σώματος.

Τέλος καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση σε κλειστούς χώρους με χαμηλή θερμοκρασία λόγω κινδύνου τραυματισμών κυρίως στα άκρα. Προσέχουμε την ελαστικότητα του σώματος μας κάνοντας ένα σύντομο πρόγραμμα διατάσεων λόγω του ότι το κρύο ενισχύει την μυική δυσκαμψία. Γυμναζόμαστε στο κρύο αλλά όχι στο ψύχος ακραίες συνθήκες ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Καλές προπονήσεις με ασφάλεια και λογική!

 

Λιτσιούλης Ιωάννης

Φυσικοθεραπευτής Τ.Ε.- Εκπαιδευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *