Τι πρέπει να φάμε για μια όμορφη επιδερμίδα;

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Η όμορφη επιδερμίδα είναι ο καθρέπτης του υγιούς σώματος και του υγιούς οργανισμού. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αισθητική και λειτουργική κατάσταση της επιδερμίδας είναι και η διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθάει να διατηρηθεί το δέρμα μας λαμπερό και υγιές.

Βιταμίνη C και E: είναι και οι δύο αντιοξειδωτικές βιταμίνες και φαίνεται πως βοηθούν στη μείωση της καταστροφής που προκαλείται στο δέρμα από την έκθεση στο ήλιο, επίσης προστατεύουν ενάντια στην καταστροφή του DNA, μειώνουν τις ρυτίδες, και γενικά βελτιώνουν την συνολική υφή του δέρματος. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Τέλος, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μειώνουν την καταστροφή που προκαλείται στο δέρμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμινη Ε είναι: φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη Α: είναι απαραίτητη για τη συντηρηση και την ανάπλαση των ιστών, και επίσης φαίνεται πως προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλέι η ηλιακή ακτινοβολία. Άτομα που έχουν μια ανεπαρκή κατανάλωση βιταμίνης Α, μπορεί να έχουν παρατηρήσει πως το δέρμα τους είναι ξηρό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που πάσχουν από ψωρίαση θα δούν σημαντική βελτίωση από την αύξηση της κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ρετινόλη (βιτ. Α).

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι: τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα πορτοκαλο-κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, . καθώς επίσης και στο συκώτι, τα ψάρια και έλαια ψαριών, το γάλα και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα αυγά.

Βιοτίνη : ανεπάρκεια σε βιοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό από δερματίτιδες.

Τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη είναι: ο κρόκος του αυγού, τα ψάρια, η σόγια, και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Σελήνιο: πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και ότι μπορεί να βοηθήσει ενάντια στα εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο. Το σελήνιο είναι και αυτό αντιοξειδωτικό και μαζί με την βιταμίνη Ε και Α πολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι: το κρέας, τα θαλασσινά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και κάποια λαχανικά.

Ψευδάργυρος: είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μερικές φορές είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας στην εμφάνιση της ακμής.

Τρόφιμα πλούσια σε ψευδαργυρο είναι: μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, στρείδια, και φύτρο σιταριού.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6: η ανεπάρκεια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων της ξηροδερμίας, φλεγμονής και ακμής. Η φλεγμονή οδηγεί στην περαιτέρω παραγωγή των ελευθέρων ριζών, οι οποίες με η σειρά τους προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 και ω-6 είναι: φυτικής προέλευσης τρόφιμα π.χ. έλαιο από λιναρόσπορο, σόγια, καρύδια και τα έλαια τους, και κραμβέλαιο, επίσης πράσινα λαχανικά, όπως η πράσινη σαλάτα, το σπανάκι, η λαχανίδα, και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τέλος, τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά

 

Φαίδρα Δάγκογλου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc

Food Science and Technology/ Food Safety

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *