Σμιλεύοντας τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

 

Τα παιδιά συχνά αρνούνται να δοκιμάσουν μια καινούρια τροφή, ιδίως αν τους απωθεί η εμφάνιση ή η μυρωδιά της, γεγονός που ανησυχεί τους γονείς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν οι τροφές που αρνούνται τα παιδιά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα ψάρια, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Η λύση, ωστόσο, στο πρόβλημα αυτό φαίνεται να είναι σχετικά εύκολη και ανώδυνη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, οι προτιμήσεις των παιδιών στο φαγητό εξαρτώνται από το βαθμό στον οποίο τα παιδιά εκτίθενται στις τροφές αυτές. Συγκεκριμένα, στην πειραματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παιδιά ηλικίας δύο ετών εκτέθηκαν 2, 5, 10, 15, ή 20 φορές σε κάποιεςκαινούριες τροφές, όπως εξωτικά φρούτα ή περίεργα τυριά, ενώ ταυτόχρονα τους εξηγούνταν η ιστορία του φαγητού. Μετά από ένα μήνα περίπου κατά τον οποίο τα παιδιά έρχονταν ξανά και ξανά σε επαφή με τα καινούρια φαγητά, τους ζητήθηκε να διαλέξουναυτά που προτιμούν. Τα παιδιά αποδείχτηκε πως επέλεξαν τις τροφές αυτές με τις οποίες είχαν έρθει περισσότερες φορές σε επαφή.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι προτιμήσεις ενός παιδιού σχετικά με το ποιες τροφές του αρέσεουν και ποιες όχι, έχει να κάνει τελικά με το πόσο εξοικειωμένο είναι με αυτές. Για να σμιλέψετε σωστά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σας φέρτε τα σε επαφή επανειλημμένως με νέες και θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, μιλήστε τα για αυτές και, φυσικά, δώστε τους το καλό παράδειγμα με το να είστε κι εσείς οι ίδιοι ανοιχτοί σε νέες δοκιμές.

Ειρήνη Καρανικόλα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

www.karanikola.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *