Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε;

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Το ποσό της απαιτούμενης ενέργειας (θερμίδες) του κάθε οργανισμού καθορίζεται από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα, τις κλιματολογικές συνθήκες και τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Ο άνθρωπος ξοδεύει συνεχώς ενέργεια (θερμίδες) όταν αναπνέει, κοιμάται, δουλεύει, διαβάζει, κ.α. Για το λόγο αυτό ο ανθρωπινός οργανισμός απαιτεί συνεχώς την πρόσληψη ενέργειας, η οποία γίνεται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών. Οι απαιτήσεις του κάθε ατόμου σε ενέργεια ποικίλουν, ακόμα και ανάμεσα σε άτομα που φαίνονται ίδια όσον αφορά την ηλικία, φύλο και φυσική δραστηριότητα. Οι προσλήψεις του κάθε ατόμου σε ενέργεια ποικίλουν από μέρα σε μέρα.

Ο σωστός υπολογισμός της απαιτούμενης ενέργειας και του ενεργειακού ισοζυγίου συνεπάγεται και μια καλή υγεία. 

Όταν η δαπανόμενη ενέργεια είναι ίση με την προσλαμβανόμενη από τις τροφές ενέργεια, τότε ο άνθρωπος βρίσκεται σε ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή διατηρεί το βάρος του. Όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από τη δαπανόμενη, τότε έχουμε θετικό ισοζύγιο (βάζουμε κιλά), ενώ όταν η προσλαμβανόμενη είναι μικρότερη έχουμε αρνητικό ισοζύγιο (χάνουμε κιλά).

Μια γενική οδηγία συνηστώμενης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων είναι για τους άνδρες 2500 kcals και για τις γυναίκες 2000 kcals. Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για τις γυναίκες κατανάλωση 36 kcals ανά κιλό σωματικού βάρους και για τους άνδρες 38 kcals ανά κιλό σωματικού βάους. Οι τιμες διαφοροποιούνται για τα παιδιά, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες.

Ο πιο ακριβής υπολογισμός των θερμιδικών αναγκών του κάθε ατόμου είναι γνωρίζοντας τον βασικό του μεταβολισμό και τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για τον ακριβή αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε, είτε για να διατηρήσετε το σωματικός σας βάρος, είτε για να χάσετε το περιττό λίπος.

Προσοχή! Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να στηρίζεται στο μέτρο και την ποικιλία των τροφίμων. Έτσι μαζί με την θερμιδική κατανάλωση μας ενδιαφέρει και η θρεπτική αξία των τροφίμων που επιλέγουμε στη διατροφή μας. Δεν αρκεί μόνο η κατανάλωση σωστού αριθμού θερμίδων για τη διατήρηση της υγείας, αλλά και η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, κ.α..

 

Δάγκογλου Φαίδρα

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc

in Food Science and Technology/ Food Safety

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *