Ο αυτισμός και η σχέση του με τη διατροφή

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Η διατροφή σε ένα αυτιστικό παδί μπορεί να βελτιώσει κάποια από τα συμπτώματα και να προλάβει ελλείψεις στον οργανισμό του. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφική παρακολούθηση.

Ενισχύστε τη διατροφή του με:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικά Β6,B12 και φυλλικό οξύ, που βελτιώνουν το λόγο, τον ύπνο και τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Η βιταμίνη Α, που περιέχεται σε εντόσθια, κρόκο αυγού, γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά, βούτυρο, φρούτα και λαχανικά με πράσινο και πορτοκαλί χρώμα, βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες.
  • Το μαγνήσιο, με σημαντικότερες πηγές τις μπανάνες, τα σύκα, τους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τα θαλασσινά και το κακάο, βοηθάει στη μείωση της ευερεθιστότητας και στην αύξηση της προσοχής.
  • Η βιταμίνη C, δρα αντιοξειδωτικά και βελτιώνει τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Πλούσιες πηγές της αποτελούν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και ο μαϊντανός.
  • Ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσει την έλλειψη προσοχής και περιέχεται στα εντόσθια, το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια, το φύτρο δημητριακών, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.
  • Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6, βελτιώνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς και επιδρούν στη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί -αποφύγετε μεγάλα ψάρια ωκεανού όπως σολωμός, ξιφίας, γαλέος), αβοκάντο, λιναρόσπορο, γλυκοπατάτα, καρύδια, ταχίνι και ιχθυέλαια.
  • Τα πρεβιοτικά είναι τροφές που ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τέτοιες τροφές είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, τα όσπρια, η ρίζα πικραλίδας, το σκόρδο, το μέλι, το κρεμμύδι, ο αρακάς και το πράσο. Βοηθητικές είναι και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί.
  • Αντιφλεγμονώδεις τροφές θεωρούνται και το τζίντζερ και ο κουρκουμάς. Προσθέστε τα στα φαγητά, αρχικά σε μικρή ποσότητα, για να μη γίνει αισθητή η αλλαγή.
  • Βιολογικά τρόφιμα, ειδικά σε λαχανικά με βολβούς τα οποία συγκρατούν τοξικά μέταλλα από το έδαφος, όπως πατάτα, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, ρεπάνι και καρότο.
  • Κατσικίσια ή βουβαλίσια γαλακτοκομικά και τυροκομικά αντί αγελαδινών, για λιγότερα αντιβιοτικά και ορμόνες.

Αποφύγετε:

  • Τα επεξεργασμένα, κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές, αρωματικά, γλυκαντικά και άλλα χημικά πρόσθετα. Αποφύγετε συσκευασίες τροφίμων από πλαστικό και αλουμίνιο.
  • Γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, όπως η χύτρα και ο φούρνος μικροκυμάτων. Αποφύγετε τα τηγάνια αλουμινίου, τις τσίγκινες κατσαρόλες, το αλουμινόχαρτο και τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια.
  • Τη ζάχαρη και τα χημικά γλυκαντικά. Αντικαταστήστε τα με στέβια, πετιμέζι, χαρουπόμελο, μελάσσα ή σιρόπι αγαυής.
  • Περιορίστε τη γλουτένη. Προτιμήστε αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά από καλαμπόκι, ρύζι, κινόα, φαγόπυρο, κεχρί, αμάρανθο και ζέα.
  • Περιορίστε τρόφιμα που περιέχουν φαινόλες όπως τυριά, πορτοκάλι, μπανάνα, μαγιά, φλοιό μήλου – αχλαδιού – ροδάκινου, κρεμμύδι, σπανάκι, πράσινο και μαύρο τσάι, κόκκινο κρασί, κακάο και σοκολάτα.
  • Περιορίστε τρόφιμα που περιέχουν σαλικυλικά όπως βατόμουρα, κεράσια, βερίκοκα, αποξηραμένες σταφίδες και δαμάσκηνα, φράουλες, ανανά, σταφύλια, ραδίκια, αντίδια, κολοκύθια, αγγούρι, ντομάτα και καυτερές πιπεριές.

Καλό είναι να εκθέτετε το παιδί σας μονίμως σε νέα τρόφιμα. Τοποθετήστε στο τραπέζι διαφορετικά φαγητά, ακόμη και αν δε το φάει. Επίσης, προσπαθήστε να βάζετε στο πιάτο του μικρή ποσότητα της καινούργιας τροφής μαζί με ένα τρόφιμο που του αρέσει.Σε περίπτωση που αρνείται να δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα, μπορείτε να τα προσθέσετε στα φαγητά χωρίς να αυξήσετε τον όγκο τους.

Για παράδειγμα, δημιουργήστε χυμούς από ποικίλια φρούτων και λαχανικών και προσθέστε γιαούρτι ή γάλα για να πάρουν τη μορφή smoothie. Μπορείτε ακομή να προσθέσετε αβοκάντο, ελιές ή ξηρούς καρπούς αλεσμένους μέσα στο φαγητό για αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών. Αντί για γλυκά με μερέντα, δοκιμάστε ταχίνι με κακάο ή χαρουπολάτα (εναλλακτική μερέντα από χαρούπια). Δημιουργήστε κρέμες ή ρυζόγαλο από γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα, όπως αυτές ελεύθερης γλουτένης ή καζεΐνης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο εξαιτίας της εμμονής των παιδιών σε συγκεκριμένα τρόφιμα και να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να σας καταρτίσει ένα εξειδικευμένο διαιτολόγιο ώστε να προληφθεί η εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων.

Κοντοπίδου Ειρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος, M.Sc.

www.adunatizw.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *