Φούσκωμα και τυμπανισμός μετά τις γιορτές? Tips για να ανακουφιστούμε!

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Οι γιορτές είναι μέρες που τρώμε και πίνουμε πολύ. Τα λιπαρά γεύματα που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με το αλκοόλ όλο και κάποια δυσφορία ή φούσκωμα θα μας φέρουν. Δείτε κάποια tips που μπορείτε να ακολουθείστε για να ανακουφιστείστε:

  1. Προσέξτε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια:

Κάποια λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών και από όσπρια κυρίως τα φασόλια περιέχουν ένα δύσπεπτο σάκχαρο τη ραφινόζη, υπεύθυνο για τα αέρια που μας προκαλούνται.

  1. Αποφύγετε το πολύ νάτριο:

Μεγάλη πρόσληψη αλατιού μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση νερού στο σώμα. Αποφύγετε τα πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, μειώστε την κατανάλωση fast food  και επεξεργασμένων τροφίμων που είναι συχνά πλούσια σε νάτριο.

  1. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο:

Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει μετά από αυξημένη κατανάλωση νατρίου. Προτιμήστε: μπανάνα, πατάτα, φασόλια, πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, κτλ.

  1. Δοκιμάστε τζίντζερ ή μαστίχα χίου:

Έχει βρεθεί πως το τζίντζερ μειώνει τα αέρια και διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου. Μπορείτε να φάτε μια φέτα τζίντζερ ή απλά να τη μασήσετε ή εναλλακτικά  δοκιμάστε να απολαύσετε έναι τσάι τζίντζερ μετά το γεύμα σας. Η μαστίχα αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τη διευκόλυνση της πέψης και την ανακούφιση από τη δυσάρεστη δυσπεψία και το πρήξιμο.

  1. Πιείτε αφεψήματα:

Για να ανακουφιστείτε από τα φουσκώματα και τον τυμπανισμό στο στομάχι πιείτε τσάι μέντας, δυόσμου ή χαμομηλιού.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά:

Αν δε συνηθίζετε να τρώτε συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μια αυξημένη πρόσληψη μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα. Γι’ αυτό προσθέστε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή.

  1. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά:

Συνήθως το ποτό θα συνοδευτεί με ξηρούς καρπούς, πατατάκια, κλπ. Επομένως το φούσκωμα θα είναι αναπόφευκτο. Επίσης τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ αέρα στη σύστασή τους κάτι που θα κάνει χειρότερο το πρόβλημα.

  1. Πιείτε νερό:

Το φούσκωμα προκαλείται και από κατακράτηση υγρών, στην οποία προχωρά ο οργανισμός όταν είναι αφυδατωμένος. Πιείτε  νερό για ενυδάτωση και αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού.

  1. Περπατήστε:

Το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει στην περίπτωση φουσκώματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς βοηθάει τα αέρια να περάσουν πιο γρήγορα στον πεπτικό σωλήνα.

  1. Φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα:

Μην παραλείπετε γεύματα, καθώς έτσι θα επιβραδύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης του πεπτικού σας.

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *