Ο Ελληνικός μας καφές αντικείμενο συζήτησης για τη μακροζωία

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά ποτά που καταναλώνονται και αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της  χρόνιας ή οξείας κατανάλωσης καφέ και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια μικρή μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο με μέτρια κατανάλωση καφέ. Παρόλα αυτά η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με την καρδιαγγειακή νόσο παραμένει αμφιλεγόμενη.

Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης καφέ και της μακροζωίας στους ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού της Ικαρίας.

Οι κάτοικοι της Ικαρία φημίζονται πως έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας.  Στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, ενώ στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 1%. Οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Η ανάλυση έγινε σε 142 ηλικιωμένα άτομα >65ετών (71 άνδρες και 71 γυναίκες). Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.
Φάνηκε πως η χρόνια κατανάλωση καφέ συνδέεται με βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ασθενείς, παρέχοντας μια νέα σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της αγγειακής υγείας.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.

Είναι σημαντικό, λόγω της διαδεδομένης χρήσης του καφέ σε όλο τον κόσμο το γεγονός ότι ακόμα και μικρές επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί ο ακριβής ευεργετικός μηχανισμός του καφέ στην αγγειακή υγεία.

www.nutriexperts.gr

Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study,  Vasc Med March 18, 2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *