Ορμόνες του έρωτα και διατροφή

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου που πλησιάζει αποφασίσαμε να σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι!

Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες συνδέουν  τον έρωτα με το φαγητό. Πρωταρχικό ρόλο, βέβαια, στην ερωτική διάθεση και τη σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ο εγκέφαλος. Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η  νορεπινεφρίνη από τα πρώτα συμπτώματα του έρωτα, προκαλούν συναισθήματα ευφορίας, αύξηση των καρδιακών παλμών, μειωμένη συγκέντρωση και απώλεια όρεξης.

Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, κλπ) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Επίσης, απαραίτητο συστατικό για τους νευροδιαβιβαστές αποτελούν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα η Β6. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και το αμινοξύ L- αργινίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή. Ιδιαίτερα, για την L- αργινίνη έχει φανεί ότι ανεβάζει τη λίμπιντο σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όσον αφορά τους άντρες θεωρείται το «φυσικό Viagra”.

Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων τροφίμων στην βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης και επιθυμίας, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που φαίνεται να συνδέονται με τις ορμόνες του έρωτα.

  • Σοκολάτα: οδηγεί σε αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η μαύρη σοκολάτα (υγείας) περιέχει μεγάλο αριθμό φλαβονοειδών τα οποία διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και υγεία του αγγειακού-κυκλοφοριακού μας συστήματος. Άλλα συστατικά της όπως η φαινυλαιθυλαμίνη συμβάλει στην απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση
  • Θαλασσινά και οστρακοειδή: οδηγούν σε παραγωγή ανδρογόνων ορμονών (π.χ. τεστοστερόλη) καθώς και βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων
  • Ξηροί καρποί: φαίνεται ότι έχουν ερεθιστικές ιδιότητες στο γυναικείο φύλο
  • Μέλι: καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • Κρασί / αλκοόλ: σε μικρές ποσότητες μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή όμως γιατί σε μεγαλύτερες ποσότητες φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα
  • Μυρωδικά/ πικάντικα/ καυτερά: αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

 

Τέλος, πρέπει να τονιστεί και να γίνει κατανοητό πως καμία τροφή, δεν είναι δυνατή από μόνη της να αυξήσει την ερωτική σας διάθεση και τις αποδόσεις σας. Η καθημερινά ισορροπημένη διατροφή, η καλή φυσική κατάσταση και ο επαρκής ύπνος συμβάλλουν, εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους και στην καλή ποιότητα της σεξουαλικής ζωής.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *