Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Κίνδυνο αποτελεί μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Έρευνα έχει δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις προειδοποιήσεις για την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βρετανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στο αίμα μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές, ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο των δύο μειζόνων αιτιών θανάτου.

Χρησιμοποιώντας ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα υψηλά επίπεδα του λίπους στο αίμα ήταν το έναυσμα μιας διαδικασίας κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος αυξάνονται και «μεταναστεύουν» από το αίμα στους ιστούς και τα  όργανα.

Πιστεύουν πως τα κύτταρα που «μεταναστεύουν» μπορεί να επιδεινώνουν  την εν εξελίξει ή υποκείμενη φλεγμονή – μια καταστροφική ανοσολογική απόκριση που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Ο Δρ Kevin Woollard, από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της χρηματοδοτούμενης έρευνας –  Wellcome Trust-  που δημοσιεύθηκε στη περιοδικό Cell Reports, δήλωσε: «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται να συμβαδίζει με τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα».«Πιστεύουμε πως η συνεχόμενη και διαρκεί κατανάλωση τροφίμων με υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπών, για παράδειγμα, κέικ, μπισκότα, και διάφορα γλυκίσματα, θα μπορούσε να προκαλέσει τα μονοκύτταρα να μεταναστεύσουν.»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως άτομα με ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τα μονοκύτταρα, όπως ο λύκος, έχουν μερικές φορές απροσδόκητα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών στο αίμα τους και έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε πρόωρα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από τους μισούς  άνδρες και γυναίκες είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι και οι καρδιακές παθήσεις είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Saja et al (2015), “Triglyceride-Rich Lipoproteins Modulate the Distribution and Extravasation of Ly6C/Gr1low Monocytes”, Cell Reports, doi:10.1016/j.celrep.2015.08.020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *