Ευκίνητο Σώμα

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Το Ευκίνητο Σώμα αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο σύστημα εξάσκησης του σώματος αλλά και διατήρησης της φυσικής και πνευματικής ισορροπίας του ασκούμενου. Αντίθετα με τη δεσπόζουσα τάση της εποχής που υπαγορεύει ένα, «εικονικά», γυμνασμένο σώμα, το σύστημα, αυτό, υποστηρίζει την αρμονική εκγύμναση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς και την ορθοσωμική εξάσκηση που συμβάλλει στην πρόληψη των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, της μέσης, των χεριών και των ποδιών καθώς και του αυχένα. Με λίγα λόγια, πρωταρχικός σκοπός του είναι ένα υγιές, ισορροπημένο σώμα.

Στόχος του Ευκίνητο Σώμα είναι η συνεχής διατήρηση του σώματος σε μια κατάσταση υγείας, εγρήγορσης, ετοιμότητας, ευκαμψίας και δύναμης ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πιο απλές αλλά και στις πιο δύσκολες περιστάσεις της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευκίνητο Σώμα περιλαμβάνει ένα ανεξάντλητο σύνολο ασκήσεων, κατάλληλων για όλες τις ηλικίες, που ξεκινάει από το τέντωμα και το ζέσταμα μυών και αρθρώσεων και καταλήγει στην ενδυνάμωση του σώματος που συνδυάζεται με τη φυσική ευκαμψία, την ισορροπία (σώματος και ενεργειακών κέντρων) σε συνδυασμό με τη ρύθμιση της αναπνοής. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις διατάσεις που όχι μόνο οδηγούν στην αποφυγή των τραυματισμών αλλά και εκτείνουν τους μύες στα φυσικά τους όρια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, το σώμα ενεργοποιείται και δυναμώνει μέσα από την ευλυγισία, τη σωστή στάση και κυκλοφορία του αίματος, ενώ, όλα αυτά συνδυάζονται με τη ρύθμιση της αναπνοής και την πνευματικής αρμονίας.

Σαφώς, για να γίνουν όλα αυτά που αναφέρθηκαν, κατανοητά, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ασκήσεις του Ευκίνητο Σώμα δεν επικεντρώνονται απλά σε ορισμένα μέρη του σώματος αλλά εξασκούν σταδιακά κάθε σημείο ξεχωριστά από το κεφάλι έως τα πόδια. Για το λόγο αυτό παρατίθενται παρακάτω κάποια βασικά σημεία που αποτελούν την  έναρξη ή, καλύτερα, προθέρμανση του σώματος :

  • Περιστροφή του λαιμού
  • Περιστροφή των ώμων
  • Διατάσεις των χεριών (ώμων, αγκώνων, καρπών)
  • Περιστροφή και χαλάρωση των αστραγάλων
  • Διατάσεις των ποδιών, προθέρμανση των μυών και τενόντων
  • Ζέσταμα της μέσης (μέσα από ένα σύνολο πολλαπλών ασκήσεων)

Τα πρωταρχικά, αυτά, βήματα, βέβαια,  περικλείουν ένα ατελείωτο σύνολο συνδυαστικών ασκήσεων που αποτελούν μόνο την αρχή. Βήμα βήμα ο ασκούμενος, με υπομονή και εξάσκηση, εντάσσεται σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο σχήμα, καθώς το σύστημα αυτό του προσφέρει τα εφόδια που τον καθιστούν ικανό να εκτελέσει, σταδιακά, τις ασκήσεις που αρμόζουν στη διαρκώς μεταβαλλόμενη φυσική του κατάσταση.

Ειδικότερα, το Ευκίνητο Σώμα δε χρησιμοποιεί άλλα όργανα άσκησης παρά μόνο το ίδιο το βάρος του ασκούμενου, καθώς, αντιμετωπίζει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της εξάσκησης και αφού έχει εκτελεσθεί η απαραίτητη προθέρμανση,  ο εκπαιδευόμενος καλείται να εκτελέσει ασκήσεις  που μπορούν να διαχωριστούν σε  τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες.

  • Η πρώτη περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις με σταδιακή και αρμονική αύξηση της έντασης
  • Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις ασκήσεις εκείνες που χρησιμοποιούν το ξεχωριστό σωματικό βάρος του κάθε ασκούμενου. Οι ασκήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από τη στάση του σώματος με συγκεκριμένο τρόπο, για ορισμένο χρόνο, (ανάλογα με τα διαφορετικά ασκούμενα σημεία), οι οποίες, όχι μόνο βοηθούν στη διάταση των μυών και των τενόντων  αλλά και ενδυναμώνουν τους μύες σεβόμενες τις διαφορετικές απαιτήσεις των εκπαιδευόμενων
  • Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τις ασκήσεις ισορροπίας
  • Τέλος η τέταρτη κατηγορία περικλείει τις ασκήσεις εκείνες που δεν εκτελούνται με το σώμα αλλά στοχεύουν στην γαλήνη και αρμονία του πνεύματος, είτε αυτό σημαίνει την ενεργοποίηση των αισθήσεων είτε τη διαχείριση των συναισθημάτων ώστε ο ασκούμενος να επιτύχει την ηρεμία και αρμονία που του είναι απαραίτητη στην καθημερινή του ζωή.

Θα πρέπει να σημειωθεί, για μία ακόμη φορά πως οι ασκήσεις αυτές συνδυάζονται πάντα με τη σωστή  και συγχρονισμένη αναπνοή.

Η εξάσκηση του Ευκίνητο Σώμα εφαρμόζεται πάντοτε συνδυαστικά, καθώς περιλαμβάνει 5 κύκλους, διακριτούς μεταξύ τους, οι οποίοι δίνουν έμφαση σε διαφορετικά στάδια εκπαίδευσης. Οι κύκλοι αυτοί είναι οι εξής:

  • Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει μια πληθώρα ασκήσεων που εκτελούνται στο έδαφος και περικλείει ασκήσεις ενδυνάμωσης, των χεριών, των ποδιών και του κορμού ενώ συγχρόνως δίνει έμφαση στις διατάσεις των μυών και των τενόντων.
  • Στο δεύτερο κύκλο εντάσσονται ασκήσεις που εκτελούνται είτε στο έδαφος είτε σε όρθια στάση. Η διαφοροποίηση του κύκλου αυτού απο τον πρώτο έγκειται στο γεγονός ότι κυρίαρχο στοιχείο είναι η ροή. Συγκεκριμένα, οι ασκούμενοι διδάσκονται τη μετάβαση από τη μία άσκηση στην άλλη, από τη μία στάση στην άλλη (ανάλογα με το επίπεδό τους οργανώνονται και οι ασκήσεις), αρμονικά, χωρίς βιασύνη και χωρίς πίεση ώστε η εξάσκηση, πλέον, να έχει ένα χαρακτήρα πιο φυσικό. Αυτό σημαίνει πως ο διδασκόμενος αποκτά τη συνήθεια να εναλλάσσεται ανάμεσα στις ασκήσεις και τις στάσεις αποφεύγοντας τις επιζήμιες και περιττές κινήσεις.
  • Στον τρίτο κύκλο διδάσκονται οι έννοιες της έντασης και της εκρηκτικότητας. Οι ασκήσεις εκτελούνται είτε από όρθια είτε από καθιστή στάση ενώ ο ασκούμενος μαθαίνει να δίνει ένταση στα σωστά σημεία και εκρηκτικότητα όπου είναι απαραίτητο. Για να γίνει αυτό κατανοητό αξίζει να αναφερθεί ένα απλό παράδειγμα. Από καθιστή στάση ο εκπαιδευόμενος σηκώνει τα πόδια του ενωμένα και τεντωμένα 90 μοίρες. Από τη στάση αυτή εκτελεί ανοίγματα των ποδιών εναλλάξ δεξιά και αριστερά. Στόχος της άσκησης αυτής είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, ραχιαίων καθώς και η προθέρμανση των προσαγωγών. Αρχικά ο ασκούμενος εκτελεί την κίνηση αργά καθώς θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα να μάθει να επικεντρώνεται στα σωστά σημεία του σώματος αποφεύγοντας την επιβάρυνση της μέσης και της σπονδυλικής στήλης. Εφόσον έχει μάθει να εκτελεί την άσκηση με σωστό τρόπο, στη συνέχεια διδάσκεται την ένταση και την εκρηκτικότητα. Αυτό σημαίνει πως ρυθμίζει το χρόνο που την εκτελεί καθώς και την ένταση και δυναμική που επιλέγει να δώσει, πάντοτε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του εκπαιδευτή.
  • Στο τέταρτο κύκλο περιλαμβάνονται οι ασκήσεις ισορροπίας και σωστής αναπνοής. Οι ασκήσεις αυτές εκτελούνται και από όρθια στάση αλλά και από καθιστή και δίνουν έμφαση στην αίσθηση της ισορροπίας. Ένα απλό παράδειγμα είναι η παρακάτω άσκηση: Από όρθια στάση ο μαθητής καλείται να γυρίσει το ένα πόδι του στο πλάι και να λυγίσει το γόνατο. Στη συνέχεια, τοποθετεί το άλλο του πέλμα στο εσωτερικό του λυγισμένου ποδιού. Το ένα γόνατο( αυτό του ποδιού που ισορροπεί στο έδαφος) έχει κατεύθυνση στο πλάι, ενώ το άλλο γόνατο(αυτό του ποδιού που στηρίζεται στο εσωτερικό του λυγισμένου γονάτου) κοιτάζει στο μπροστά. Η άσκηση αυτή συνδυάζεται με σωστή, αργή αναπνοή ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
  • Στον πέμπτο και τελευταίο κύκλο διδάσκονται τεχνικές πνευματικής ισορροπίας. Ο ασκούμενος, πλέον, μαθαίνει να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι το στρες, η θλίψη, ο φόβος κ.ά. σε συνδυασμό με ασκήσεις που βοηθούν στην περεταίρω ενδυνάμωση και εξάσκηση του σώματος.

Τα αποτελέσματα του Ευκίνητο Σώμα  είναι εμφανή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της εξάσκησης. Μετά το τέλος κάθε μαθήματος ο ασκούμενος κατακλύζεται από ένα αίσθημα ζωντάνιας καθώς έχει αποβάλλει την ένταση και την ατονία ενώ, συγχρόνως, θέτει, κάθε φορά τα θεμέλια για τη βελτίωση της σωματικής του υγείας και ευεξίας. Δεν είναι υπερβολικό να παρατηρηθεί πως το Ευκίνητο Σώμα έχει και θεραπευτική μορφή, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η μέθοδος αυτή έχει και ορθοσωμική εφαρμογή, ενώ, πρακτικά, ο ασκούμενος παρατηρεί πως σιγά σιγά, εξαλείφονται οι πόνοι που τον ταλαιπωρούν.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ευκίνητο Σώμα, δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας συνεδρίας. Ο εκπαιδευόμενος, διδάσκεται τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του, καθώς μαθαίνει να εφαρμόζει, και στην καθημερινότητά του, τη σωστή στάση του σώματος, τον έλεγχο και τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και την αποβολή της έντασης.

Τέλος, αξίζει να αναλογιστεί κανείς πως η υγεία δεν αποτελεί απλά μια κατάσταση που επιτυγχάνεται μόνο με τη θεραπεία, αλλά κυρίως με την πρόληψη. Για αυτό το λόγο, το Ευκίνητο Σώμα δεν είναι μόνο θεραπευτικό αλλά και ένα εργαλείο, μια επένδυση θα μπορούσε, κανείς ,να πει, για τη μακροπρόθεσμη και τόσο πολύτιμη υγεία.

Σταυρούλα Μασμανίδου, Founder-lead practitioner of Ευκίνητο Σώμα.

Harmony Dojo, Αμολιανής/Αμουλιανής 23, Τριανδρία, Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *