Διατροφή και στοματική υγεία

1 ελάχ χρόνος διαβασματός

Η διατροφή και η  στοματική υγεία είναι  δύο παράγοντες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, μιας και η πρώτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δεύτερης. Άλλωστε, δύο πολύ σημαντικές παθήσεις του στόματος, η τερηδόνα και η περιοδοντοπάθεια επηρεάζονται άμεσα από τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση κατεργασμένης ζάχαρης σε διάφορες μορφές (αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί, ζαχαρούχα ροφήματα, καραμέλες και μαστίχες με ζάχαρη, κάθε είδους γλυκά κ.α.) πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ανεξάρτητα από τις ώρες των γευμάτων, και χωρίς να ακολουθείται από σωστό  βούρτσισμα των δοντιών, οδηγεί σε πτώση του pH του στόματος, κάτι που αποτελεί και τη βασική αιτία  τερηδόνας.

Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και D, ιχνοστοιχεία, μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος κ.α. αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες απορρόφησης του οστού των γνάθων, και έτσι τα δόντια καθώς χάνουν τη στήριξή τους, εμφανίζουν κινητικότητα, φλεγμονές και τέλος πέφτουν.

Μια άλλη πάθηση, λιγότερο σοβαρή από τις δύο παραπάνω, αλλά εξίσου δυσάρεστη, είναι η κακοσμία του στόματος. Πολλά είναι τα αίτια της, και η κακή διατροφή ένα από αυτά. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, τροφές που συνδυάζουν υδατάνθρακες και ζάχαρη (κέικ, μπισκότα κ.α.) αυξάνουν το πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων του στόματος που προκαλούν κακοσμία, ενώ αντίθετα τροφές όπως τα μήλα, το γιαούρτι, το πράσινο τσάι, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C,  αυξάνουν την έκκριση σάλιου που είναι το φυσικό καθαριστικό του στόματος και μειώνουν τις δύσοσμες εκκρίσεις των βακτηριδίων.

Για να έχουμε λοιπόν μια καλή στοματική υγεία, εκτός από το  σωστό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ το οποίο είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιορισμένη σε «κακούς» υδατάνθρακες, είναι εξίσου σημαντική.

Βουλγαροπούλου Αλεξία, Οδοντίατρος

Πτυχ. Université Catholique de Louvain, Βέλγιο

Πολυοδοντιατρείο «ΣΤΟΜΑ & ΓΝΑΘΟΣ»

25ης Μαρτίου 17Α Νέο Ρύσιο

57001 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 72922

Fax: 23920 72468

Email: info@stomagnathos.gr 

Site: www.stomagnathos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *